Hayatının bir döneminde demir eksikliği çekmemiş kadın yoktur derken, edindiğim bilgi erkeklerin de bu konudan muzdarip oldugunu gösterdi.
İstatistiklere göre dünyada kadınların % 35’inde, erkeklerin % 20’sinde ve hamilelerin %50’sinde demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür.
Demir eksikliği dünyada en çok görülen anemi, yani kansızlık türüdür.
Demir, hemoglobin ve miyoglobin oluşumunda ve hücrelere oksijen taşınmasında büyük önem taşır. Demir vücuttaki her hücrede protein ile birlikte bulunur. Enerji üretimine yardımcı olur. Demir emilimi C vitamin ile birlikte artış gösterir.
Demir eksikliginin nedenleri;
Demir eksikliği bedenimizde nasıl etkiler gösteriyor;
Bu konuda alabileceğiniz önlemler;
Periyodik olarak doktor kontrolünden geçmek. Daha önce böyle bir klinik bulgu varsa belirtileri takip etmek. Fazla demir vücuttan atılamayacağı ve zehirlenmeye sebep olabileceği için doktor reçetesi olmadan demir takviyesi kullanmamak.
En önemlisi beslenmeye önem vermek. Düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmek. Demir eksikliğini en iyi önleme yolu ciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta sarısı, balık, tavuk, kuruyemişlerden fındık, fıstık ve susam, kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) gibi yiyeceklerdir. Bunları düzenli aralıklarla tüketmeye çalışmak ilerdeki eksikliklerin büyük ölçüde önüne geçecektir.
Sebzelerdeki demir kaynağı eksikliği büyük oranda tamamlayamayacağı için vejeteryan olanların mutlaka gıda takviyesi alması da gözönüne alınması gereken diğer onemli konudur.
Ayrıca çay ve kahve tüketimine tekrar dikkat çekmekte fayda var. Yemeklerin hemen ardından tüketmek yemeklerden alacagımız demiri büyük ölçüde azaltıyor.